TERUGLUISTEREN: Dichter bij Gorter

Met Pieter Boskma, Kees 't Hart en Martin Reints
This text is only available in Dutch
 

 
Herman Gorter
Herman Gorter.
 
 
 

Het Mediafonds en de VPRO lanceren met woord.nl een internetplatform voor het gesproken woord. Het merendeel van het materiaal komt uit de radioarchieven van de publieke omroep, Poetry International Rotterdam participeert als enige niet omroep en brengt een ruime collectie voordrachten van Nederlandstalige dichters uit het omvangrijke festivalarchief in. Deze avond ‘Dichter bij Gorter’ fungeert als feestelijke start van de samenwerking met bijdragen van dichters voor wie Gorter van grote betekenis was; als voorbeeld, als geestverwant, als ballast, als object van een poëticale vadermoord.

Hierboven kunt u het programma dat dinsdag 4 maart plaats had in de Rotterdamse Schouwburg terugluisteren.

Herman Gorter is een van Nederlands bekendste dichters. Zijn Mei (1889) was meteen een succes, Verzen (1890) is de enige gedichtenbundel van die tijd die nog regelmatig wordt herdrukt. In een jaar vestigde Gorter zijn naam als lyrisch lentedichter. Daarna beoefende hij met name politieke propaganda in proza en poëzie die steeds epischer werd.

Naast voordrachten van dichters in levende lijve als Pieter Boskma, Kees ’t Hart en Martin Reints, hoort en ziet u deze avond unieke beeld- en geluidsfragmenten van belangrijke dichters als Lucebert. De Rotterdamse bariton Peter Goedhart zingt liederen met teksten van Gorter. De korte film Aan het helder strand der zee van Rein Bloem, geïnspireerd op het gedicht ‘Gorter aan zee’ van Hans Favery, sluit het programma af.

Werk van deze en heel veel andere dichters als Kees Ouwens, H.H. ter Balkt, Jacob Groot,  Remco Campert, Tonnus Oosterhoff, Ramsey Nasr, Willem van Toorn en Anneke Brassinga, zal in de nabije toekomst terug te horen zijn op Woord.nl en natuurlijk op de website van Poetry International zelf.

Pieter Boskma is een kosmisch dichter en hij is dat al vanaf zijn eerste bundels: breed uitwaaierende verzen vol extatische momenten, metafysische openbaringen, idyllische en elegische opvliegers, het zit er allemaal in. Kosmische dichters zijn in het zuinige en calvinistische Nederland dun gezaaid en dus vallen ze ook direct op: Herman Gorter, Hendrik Marsman. Ook Boskma is een bijzondere verschijning, geen dichter in Nederland die zich zo intens kan laten meeslepen door de mystiek, de magie, het overdonderende van de werkelijkheid.
 
Kees ’t Hart is schrijver en dichter. Zijn roman De revue (1998) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en is bekroond met de Multatuliprijs; de roman Ter navolging (2004) stond op de shortlist van de AKO Literatuurprijs. Recent publiceerde hij Hotel Vertigo, de roman die de longlist van zowel de Libris Literatuur Prijs als van de Gouden Boekenuil haalde. In 2010 publiceerde hij de bundel Engelvisje & andere verhalen.’t Hart is daarnaast ook literatuurcriticus van De Groene Amsterdammer.
 
Martin Reints heeft vijf bundels op zijn naam staan. Na zijn eerste bundel Waar ze komt daar is ze (1981) duurde het elf jaar voordat zijn tweede, Lichaam en ziel (1992), het licht zag. Hij kreeg er wel de Herman Gorterprijs voor.  Tussen de gebeurtenissen (2000) en Ballade van de winstwaarschuwing (2005) werden allebei genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. In 2010 verscheen zijn laatste bundel Lopende zaken. 

Source: Poetry International

 
 
 
• Links (Netherlands)
• Organisations (Netherlands)Subscribe to the newsletter

follow us on facebook follow us on twitter Follow us (international)  

follow us on facebook follow us on twitter Follow us (Dutch)