over ons

Over Poetry International
English ►
 

 

Stichting Poetry International is een literaire organisatie die zich ten doel stelt aandacht te vragen voor goede poëzie uit binnen- en buitenland en de internationale uitwisseling tussen dichters, poëzievertalers, -kenners en –liefhebbers te stimuleren.

De belangrijkste activiteiten van Poetry International zijn het Poetry International Festival, de Poetry International website en Gedichtendag. Momenteel wordt er gewerkt aan het digitaliseren van het papieren archief en de integratie daarvan met het al bestaande digitale archief. Daarnaast zijn er de projecten Gedicht aan de reiziger en Het gedicht is een bericht. Verder houdt de stichting zich bezig met literatuureducatie in het basis- en voortgezet onderwijs door middel van lessuggesties rondom poëzie.

De Poetry International website

Het in 2002 gelanceerde Engelstalige Poetry International Web maakt inmiddels volledig deel uit van Poetry International. De nieuwe Poetry International Website geeft informatie over het jaarlijkse Poetry International Festival Rotterdam en andere activiteiten van Poetry International,  in combinatie met nieuws, artikelen, audio- en video-opnamen, interviews en links naar andere poëzieoranisaties, maar bovenal duizenden gedichten van gerenommeerde moderne dichters uit de hele wereld in de oorspronkelijke taal en vertalingen.

Als het internet zelf is de nieuwe Poetry International Website werkelijk het resultaat van international samenwerking. De centrale redactie in Rotterdam werkt met redacteuren van landendomeinen wereldwijd bij het online publiceren van gedichten, vertallingen, geluidsopnames, interviews en relevante artikelen. 

Informatie over redacteuren en de centrale redactie vindt u onder contact.

Advies en documentatie

Handschriften, brieven, foto's, film- en geluidsopnames, vertalingen: het archief van Poetry International bevat unieke documentatie over de vele dichters die op het festival te gast zijn geweest. Publicisten, wetenschappers en literaire organisaties in binnen- en buitenland kunnen hierop een beroep doen. Daarnaast beantwoordt de Stichting Poetry International vragen uit binnen- en buitenland over de hedendaagse Nederlandstalige poëzie.

Geschiedenis van Poetry International

In 1969 reisden Adriaan van der Staay, toenmalig directeur van de Rotterdamse Kunststichting, en Martin Mooij, hoofd van de afdeling letteren bij de Kunststichting, naar Engeland om daar het Londense Poetry International Festival bij te wonen. Tijdens hun bezoek deden Van der Staay en Mooij de inspiratie en de nodige contacten op om het jaar daarop een soortgelijk evenement in Rotterdam te organiseren. Drieëntwintig dichters, onder wie de Pool Zbigniew Herbert, de Fransman Eugène Guillevic en de Oostenrijker Ernst Jandl waren te gast om gedichten voor te dragen in de kleine zaal van concertgebouw de Doelen. In de daarop volgende jaren groeide het Rotterdamse Poetry International Festival gestaag uit tot een toonaangevend internationaal poëziefeest en een belangrijke ontmoetingsplaats voor honderden dichters en hun publiek.

In 1977 werd op de eerste dag van het festival gelezen bij het enige Rotterdamse standbeeld van de dichter Hendrik Tollens in Het Park (bij de Euromast). Deze presentatie waarbij een zeer gemêleerd publiek aanwezig was, bleek een succesformule. De openingsdag, ofwel ‘Poetry Park‘, groeide uit tot het grote en welbekende Dunya Festival.

In 1987 werd Poetry International een zelfstandige organisatie met Martin Mooij aan het hoofd. De Stichting Poetry International breidde haar werkzaamheden uit met onder andere een samenwerking met het Rotterdamse vuilophaalbedrijf de Roteb. Met het project ‘Het gedicht is een bericht’ werden vanaf 1987 dichtregels op de veegwagens, vuilniswagens en rioolwagens geplaatst. Inmiddels rijden alle vuilniswagens van de Roteb met een dichtregel rond en kent menig Rotterdammer een daaraan ontleende favoriete dichtregel uit het hoofd.

Tatjana Daan volgde Martin Mooij als directeur van de stichting op in 1996. Het Festival verhuisde van De Doelen naar de Rotterdamse Schouwburg en in 1997 werd begonnen met het Poetry Kinderfestival voor basisschool-leerlingen. In 2000 werd de Gedichtendag en verkiezing van de Dichter des Vaderlands geïntroduceerd. Gedichtendag groeide uit tot een grootse poëziedag in zowel Nederland als Vlaanderen. Met de lessuggesties, de Gedichtendagprijzen, de Gedichtendagbundel en de ruim bijna vierhonderd activiteiten die ieder jaar worden georganiseerd mag Gedichtendag inmiddels met recht een succes worden genoemd.

Eind 2002 werd Poetry International Web geïntroduceerd en daarmee was de internationale poëziesite www.poetryinternational.org een feit, een online poëziemagazine met meer dan twintig internationale partners, veel poezie - in twee talen! - en informatie over dichters en de dichtkunst.

Met de komst van de nieuwe directeur Bas Kwakman in 2003 werden de diverse projecten voortgezet. Op het Festival legde hij de relatie tussen poëzie en beeldende kunst met het kunstenfestival Poetry&Art.

Bestuur van Poetry International

Piet Holthuis | voorzitter
Peter Frima | secretaris, penningmeester

Robert Anker
Michiel Laan
Anne Schroën
Wynold Verweij

Adviesorgaan

Stichting Poetry International kan bij de samenstelling van haar programma's een beroep doen op de deskundige adviezen van de dichters uit binnen- en buitenland die zitting hebben in de Poetry International Advisory Board. Een overzicht van deze dichters volgt hieronder. 

Remco Campert, Nederland
H.M. Enzensberger, Duitsland
Lars Gustafsson, Zweden
Seamus Heaney, Ierland
Judith Herzberg, Nederland
Gerrit Kouwenaar, Nederland
Makoto Ooka, Japan
Wole Soyinka, Nigeria
Leo Vroman, Nederland

Ook onderhoudt de Stichting contacten met vele collega-organisaties, vertalers, uitgevers en poëziekenners in binnen- en buitenland, die de stichting van advies dienen.